Ambulante plegerbehandeling jongeren met lvb
Ecologische behandeling van jongeren met een licht verstandelijke bepreking die seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen.
Doel
Doel van de behandeling is dat de jongere stopt met seksueel grensoverschrijdend gedrag, verantwoordelijkheid neemt voor zijn gedrag en gedragsalternatieven krijgt aangereikt om zijn leven op te bouwen en zodoende recidive te voorkomen.
Doelgroep
De doelgroep bestaat uit jongeren tot 23 jaar met een licht verstandelijke beperking (IQ 55-85) die seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen en waarbij sprake is van voldoende motivatie en draagkracht om deel te nemen aan de behandeling. De behandeling vindt plaats binnen een vrijwillig kader.
Werkwijze
De plegerbehandeling richt zich op diagnostiek en behandeling van plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag met een verstandelijke beperking. Daarnaast richt de behandeling zich op diagnostiek en behandeling van het systeem (gezin). Ook de bredere context in de vorm van de vrije tijdsbesteding, school en andere hulpverlening kan in de behandeling worden meegenomen. Het is voor de risicotaxatie (en daarmee de inschatting of een cliënt al dan niet ambulant behandeld kan worden) belangrijk om zicht te krijgen op eerdere uitingen van seksueel overschrijdend gedrag of voorlopers hiervan. Wanneer een pleger relatief gezien nog aan het begin van een keten staat, is het behandel-perspectief groter.
Ervaring
De ervaring die is opgedaan door Tjallingahiem laat zien dat met ambulante ondersteuning er een grote bereidheid is vanuit familie, vrienden en school om mee te werken aan de behandeling en aan het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een netwerkcoach onderhoudt de contacten met buurt, school en sociale omgeving. Ook de andere behandelaars zijn actief binnen het gezin en de directe omgeving. De behandelaars verleggen hiermee de grenzen van de gangbare, geïsoleerde therapiesetting. Deze ambulante behandeling betekent dat jongeren thuis kunnen blijven wonen. Het gaat in de behandeling om het herstel van het gewone leven van de cliënt en van zijn omgeving.
Samenwerkingspartners
Het initiatief van dit project is afkomstig van Tjallinga Hiem en wordt gesubsidieerd door de provincie Frieland.
Ook wordt nauw samengewerkt met politie, justitie, Raad voor de Kinderbescherming en de verwij-zende instanties (BJZ, MEE). In samenwerking met CMO Partoer Fryslan wordt zorggedragen voor de verspreiding van de opgedane kennis.
Documentatie
Antuma, G. (2011) Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Handboek Ambulante Plegerbehandeling voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (vanuit een ecologisch perspectief). Leeuwarden, Tjallinga Hiem
contactgegevens
Tjallinga Hiem
058 2860100
www.tjallingahiem.nl
drs. A.M.C. Breedveld psycholoog, behandelaar abreedveld@tjallingahiem.nl
drs. M. Lindeboom psycholoog, diagnosticus mlindeboom@tjallingahiem.nl
G. Antuma systeemtherapeut gantuma@tjallingahiem.nl
H. Miedema netwerkcoach hmiedema@tjallingahiem.nl